Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har blockerat Google från startsidan på sin site. Min kollega Micke uppmärksammade det och ställer sig frågan om det är avsiktligt eller av misstag och fick faktiskt svar. Svaret är det som får mig att tappa hakan, det är en medveten strategi.

De har faktiskt slagit sina kloka huvuden ihop som ett sorts klockspel på Socialstyrelsens utvecklingsavdelning och bestämt att det är bättre för besökarna om de inte kommer till startsidan, tydligen är sidan om ”den nya influensan” den enda riktigt relevanta sidan (till något) på deras site. För att försäkra sig om att besökarna som söker efter socialstyrelsen på Google kommer till den för detta bäst lämpade sidan har alltså genierna valt att sätta metataggen noindex på startsidan.

Micke fick på sin blogg ett komplicerat svar från dessa spärrballonger och det är så bakvänt att det gör fysiskt ont. Utan att gå in på djupet om hur Google, och alla andra sökmotorer, fungerar så kanske vi kan säga att om man faktiskt vill få besökare så är det inte så smart att säga åt dom att inte indexera startsidan. Nu kanske du hävdar att få trafik inte ligger i socialstyrelsens uppdrag men varför alls ha en webbplats då? Om startsidan nu är så fruktansvärt dålig att den inte ens borde bli indexerad, om besökare som aktivt letar efter den måste slussas till en annan sida till varje pris, hade det inte varit bättre att göra om startsidan till att handla om den nya influensan?

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

2 Comments

 1. Pontus skriver:

  Vi kommer att göra startsidan sökbar så fort vi har teknisk möjlighet. Jag håller med om att just strategin om att göra startsidan icke-sökbar för Google var ett feltänk.

  Hälsningar,
  Pontus Löf
  kvalitetsansvarig socialstyrelsen.se

 2. Magnus skriver:

  Det låter som ett bra drag, snyggt att ni följer med i bloggosfären och kan dra nytta av det.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.