Samernas Nationaldag

Samernas Nationaldag
Samernas nationaldag är idag temat på Google som väljer att uppmärksamma dagen med en ny och någorlunda samisk logotype. Nationaldagen i sig firas till minne av den första samiska kongressen 1917 och sedan 1992 har den funnits och varit den 6:e februari.

Som vanligt lyckas Google att lyfta något bra, spännande eller viktigt med sin Doodle och jag brukar ju ta upp de ämnen som känns viktiga för mig. Just Samernas nationaldag är lite intressant för jag arbetade under 90-talet (väldigt lite men ändå något) med Same-frågor i någon sorts kommitté som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Oavsett vad man har för bakgrund tror jag att man precis som jag kan tycka att det är väldigt komplexa frågor som behöver arbetas med och då är det ju bra att Google för upp ämnet på dagordningen igen.

Här i Costa Rica kan jag ju ganska lugnt säga att det här inte är en nationaldag som har särskilt stort genomslag men man har sin egen ursprungsbefolkning även om det aldrig bodde särskilt många indianer i just Costa Rica. Däremot agerade landet något av ett nav, man hade inte så mycket val om man ville färdas norr till söder eller tvärtom, Centralamerika är inte så himla brett. Det som kanske är mest fascinerande som finns kvar från före kolonisationen är en lång serie klotrunda stenar i alla möjliga storlekar som tros ha varit vägvisare på ett eller annat sätt.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: , Read 687 articles by

4 Comments

 1. Anonymous skriver:

  Google har dock gjort en besviken med att hjälpa censuren i Kina. Men trots det är ju Google den bästa sökmotorn. Om det inte vore för Google hade man nog inte vetat om vad samerna har för sig i dag där uppe i norden.

 2. Anonymous skriver:

  Tja, Google tänkte att det är enklare att förändra innifrån än utifrån. Nu har de märkt att den taktikien inte fungerat och drar sig ut.

 3. varforjagdricker skriver:

  Samernas nationaldag????

  Besviken, trodde det var Baconens Nationaldag :(

 4. Magnus skriver:

  Ja man kan onekligen vara upprörd för att de under en tid hjäpt låtit Kina diktera hur deras sökmotor fungerade i landet. Nu har de ju skärpt sig däremot och fått lite råg i ryggen vilket är bra, de sätter ju till och med press på Kina vilket inte så många andra klarar.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.