Rymdteleskopet Hubble

Rymdteleskopet Hubble

Google firar idag rymdteleskopet Hubble, du vet världens häftigaste teleskop som ligger i omloppsbana och ger oss bilder som vi aldrig sett maken till. Den 24:e april 1990 sköts Hubble nämligen äntligen ut i rymden efter att idén kläckts redan 1946.

Bild från HubbleHubble ligger mig väldigt nära om hjärtat och det är min absoluta favorit när det gäller rymdteleskop. När jag gick på KTH fick jag nämligen lyssna på en hejare till forskare på en gästföreläsning. Han tillhör den lilla skara som får skitmycket tid på Hubble, alla och envar kan få tillgång till datan som kommer därifrån men en del forskare är så pass heta att de får kontrollera rymdteleskopet. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet men det var en enormt spännande föreläsning.

Hubble låter oss titta på rymden på ett sätt som vi aldrig förut kunde även om det nu när teleskopet faktiskt är 20 år gammalt pratas om att det ska hostas fram ännu tuffare grejer. Det jag har hört pratas om ska faktiskt inte vara ute i rymden heller utan placerat här på gamla trygga jorden. Poängen med att ha Hubble ute i rymden är just att det är utanför atmosfären och därute är störningarna så mycket mindre.

Roligt av Google att uppmärksamma Hubble och ett stort tack till Hubblesite.org för att man får låna bilder. Bilden här är ett foto av en storm på Jupiter.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

3 Comments

 1. Amina Husein skriver:

  Hej.
  Den dagen Hubble anses ha tjänat ut skall det skickas ner i Stilla Havet…
  Detta tycker jag är synd. Borde det inte skickas ut och placeras i en av de punkter i rymden mellan jorden och månen där gravitationen uppväger varandra.
  Där skall det få fortsätta att fungera och de bilder som tas skall vara öppna för alla.
  En säskild hemsida skall skapas med vilken man kan ta emot de bilder som teleskopet visar.
  Det är väl bättre än det öde som är planerat.. eller…

  Vänligen Amina Husein (biologisk dotter till Saddam Hussein, med blogg på: http://www.metrobloggen.se/hamina )

 2. Anonymous skriver:

  Könst

 3. Magnus skriver:

  Ja, det tycker jag låter som en fin avslutning Amina.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.