Moderat vändning på gång i Fildelningsfrågan?

I en debattartikel i Expressen idag skriver 7 moderata riksdagsledamöter:

Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen.

Det är inte bara slagkraftigt, det är sant också. Man får betänka att artikeln kom som reaktion på Renforsutredningen och det som alltså står som alternativ till en uppluckring av upphovsrätten är att bredbandsleverantörer ska tjuvlyssna på internettrafiken på ett sätt som inte ens SÄPO får.

Vi politiker måste sätta ner foten och förklara att vi inte är beredda att medverka till att skapa den teknikfientliga kontrollstat som krävs för att antipiratbyrån ska bli nöjd.

När det gäller fri- och rättigheter är jag av samma mening, det är något som måste försvaras med näbbar och klor. Även om förslaget i sig inte i ett slag skapar en teknikfientlig kontrollstat är det i alla fall ett steg i den riktningen. Det är så lätt att nagga den frihet vi tar för given i kanten och ofta kan man få svårt att förklara att den är viktig. Jag tycker åtminstone inte att det är särskilt långt mellan idén att företag tvingas avlyssna min internettrafik till något som är mycket likt ett storebrorssamhälle.

Karl Sigfrid, moderat från Solna, initiativtagaren till artikeln svarar i DN på frångan om de vill avskaffa upphovsrätten:

Nej, men vi vill begränsa den på internet så att upphovsrätten inte gäller den fildelning som i dag är illegal, men som inte är kommersiell. Av all illegal fildelning är 99,9 procent till för privata ändamål och det tycker vi borde vara lagligt, säger han.

Bra att det äntligen dyker upp politiker som är beredda att tänka.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: , Read 687 articles by

4 Comments

 1. Partillebo skriver:

  Halleluja!!!
  Äntligen! Som gammal moderat mådde jag illa i magen av att vår statsminister så flagrant tittade i kamerorna innan valet och LJÖG om det som han rimigen borde ha talat sanning. Ni (se namngivna nedan) är mina hjältar och förmodligen en av de få anledningar som kommer att hålla kvar min röst hos M istället för att jag med gäldje skulle ge den till C eller någon annan klar stjärna på den borgerliga himmelen 2010. Stort tack till Karl Sigfrid. Margareta Cederfelt. Ulf Berg. Lena Asplund. Staffan Appelros. Lisbeth Grönfeldt Bergman för att dessa har givit mig hopp.
  Joakim
  ps. visst känns det lättare att andas efter regeringsskiftet…!!? DS

 2. Jonas skriver:

  Miljöpartiet har länge ansett att upphovsrättslagarna måste anpassas till den tekniska utvecklingen och fildelningen legaliseras: http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12319&number;=98704

  Kul att en handfull moderater sent omsider kommer till samma insikt!

 3. Kumo-Xi skriver:

  Det där är inga moderator som har något att säga till om i partiet. Tvärtom snarare.

 4. Magnus skriver:

  Miljöpartiet ska ha heder för det de sagt i debatten men låt oss inte glömma att MP stödde S när lagarna kom


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.