It’s Hammertime

Du har hört uttrycker ”Om du bara har en hammare så är alla problem en spik” och det må vara hänt att det är så. Jag vill å andra sidan hävda att den enkelspårigheten är vägen till framgång. Intet ont om generalister men det är specialisterna som blir störst.

Om vi testar och byter ut verktyget och problemet mot lite andra ord så kan vi få perspektiv på det.

  • Hammare får bli sökmotor och spik får bli vad ska jag göra med alla miljarder
  • Hammare får bli länkar och spik får bli trafik
  • Hammare får bli kartong och spik får bli förpackning
  • Hammare  får bli billiga möbler och spik får bli billigare möbler

Hammaren har en egenskap som multiverktyg inte har, den har något som generalisterna saknar och det är en förmåga att då och då slå huvudet på spiken. Ingvar Kamprad har bara en hammare, billiga möbler man kan lägga i en lite låda. Han har på inga som helst vis lyckats hantera alla problem, han har löst ett enda. Brin och Page på Google löste bara en futtig liten grej, de sorterar information.

Ett företag behöver inte lösa alla problem, ett företag behöver lösa ett problem. Om du har fel på ditt kabelmodem ringer du varken snickaren som kan komma med hammaren eller Tetra Pak som kan dyka upp med sina fina kartonger.

En miljon länkar

Christian Rudolf berättade häromdagen att han knäckt problemet, han har kommit på hur han ska få en miljon länkar. För den som går runt och tror att man med en hammare inte kommer någonstans här i världen ska jag berätta en hemlighet: It’s hammertime. Med en miljon länkar kan du bara lösa ett problem men du kan lösa det så dant att det stannar löst.

Nu är det förstås lite av ett skämt men vad kan man egentligen göra med en miljon länkar? Man kan göra en enda sak. Man kan se till att man tar positioner på sökresultat och man kan se till att det är förstapositioner. Det är det enda man kan göra men det är fullt tillräckligt, det är nämligen så att det är huvudet på spiken.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

One Comments

  1. Alla verktyg är ett vapen om du håller det rätt.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.