Galileo Galilei teleskop

Galileo Galilei Teleskop - av GoogleIdag vill Google göra oss uppmärksamma på att Galileo Galileis teleskop fyller 400 år. Galileo Galilei var, som du säkert kommer ihåg, en italiensk vetenskapsman som enligt utsaga uppfann teleskopet. Det är trevligt att Google verkar ha gjort en satsning på att titta närmare på vetenskapens hjältar (Tesla fick utrymme för inte så länge sen t ex).

Galileo var en av de många som av Katolska Kyrkan tvingades avsvärja sin hedniska tro, dvs fysik, efter att ha pushat idén om ett solsystem där solen finns i centrum. Han var inte först att göra det här, Copernicus sa samma sak och många andra med. Det blev rättegång hos inkvisitionen förstås och Galilei kom undan med livet men fick som straff sitta i husarrest resten av sitt liv. Så går det om man uppfinner teleskop i onödan.
År 2000 benådas faktiskt Galileo Galilei av Johannes Paulus II och det kan ju tyckas vara något för sent men det är ett ganska stort steg av en påve att erkänna att företrädarna haft fel. Min högst personliga uppfattning är att man kan se det som att Katolska Kyrkan till sist erkänner att solen nog är mitten på solsystemet och jorden snurrar runt i en liten cirkel. Det visar ju om inte annat att även Katolska kyrkan kan skärpa sig, även om det krävdes en husarrest och några hundra år.
Om Galileo Galilei
Levde 1564 – 1642
Levde i Toscana i Italien
Upptäckte – en hel del, t ex experimentiell vetenskap

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

8 Comments

 1. Ajami skriver:

  Trots hans fantastiska upptäckter visade sig ändå att han hade fel om vissa. Men absolut en vetenskapsman värd att hylla. Han riskerade så mycket som dagens vetenskapsmän kan vara tacksamma för.

 2. Magnus skriver:

  Ja, forskare idag är inte på barrikaderna på samma sätt.

 3. Oliver skriver:

  Ja, det måste jag verkligen hålla med om. Ett teleskop rätt upp i rumpan

 4. Anonymous skriver:

  ÄÄÄ, vem bryr sig om det. vrf uppfan ingen normala kläder istället

 5. Magnus skriver:

  :) Jag är inte riktigt säker på vad du menar anonym. Menar du att det aldrig uppfunnits normala kläder?

 6. Anonymous skriver:

  Haha, roligt.

 7. Anonymous skriver:

  Det här är ett sätt för google att säga vi stödjer inte religion. Vilket är ett steg framåt för mänsklig innovation. Vetenskapen måste få mera stöd.

 8. Magnus skriver:

  Jag tror inte man kan dra sådana slutsatser. Jag tror snarare att det är ett sätt av Google att säga precis som du gör att vetenskapen måste få mer stöd. Religion och vetenskap är ju egentligen i sig inte motsatser. USA har ju visat sig vara både väldigt religiöst så till den milda grad att det blir konstigt i skolan men de producerar ju forskning som inga andra.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.