Flattr

Jag landade precis en betanyckel till Flattr, en väldigt hejig liten tjänst. Om du tittar i min högerspalt så ser du en Flattr-knapp som fungerar ungefär som en Pusha- eller Digg-knapp. Det låter kanske inte som något revolutionerande men det är det faktiskt för den innebär lite mer än bara så. Flattr är nämligen något helt nytt.

Namnet kommer av en kombination av Flatter (smicker) och Flat Rate. Ett medlemsskap i Flattr innebär nämligen både att jag betalar en fast avgift (japp det är en av de grejer som är bra med den, tro det eller ej) och att jag kan smickra. Det är nämligen något så elegant som ett sätt för mig att belöna bra saker på Internet och att bli belönad för saker jag gör som är bra.

Jag har pytsat in 2 stackars Euro i tjänsten (per månad) och varje gång jag klickar på en Flattr-knapp på en blogg, film eller liknande så får bloggaren en andel av mina 2 euros. Om jag klickar tummen upp på 100 bloggar så blir det 2 cent till var och en, om jag bara klickar på en så blir det faktiskt 2 Euro till den bloggaren. Ett sätt att sprida både kärlek och lite monetär belöning till alla dom man tycker gör något riktigt bra.

I dagsläget är det bara något hundratal inbjudna till tjänsten så jag gissar att det inte finns så många ställen att klicka eller så himla många euros att få oavsett hur bra grejer man gör. Däremot tycker jag att det är ett så fantastiskt system att det måste stödjas.

Och du, jag har en Flattr-invite också som jag skulle kunna tävla ut. Om du bloggar om den här bloggposten och Flattr så tar jag och ger ut den till den som ordnat bästa bloggposten.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: , Read 687 articles by

27 Comments

 1. Robban skriver:

  Låter intressant. Jag bloggade dig, borde väl dyka upp här snart

 2. Magnus skriver:

  Vet faktiskt inte om jag har trackbacks påslagna, får gärna säga var alltså :)

 3. mlokit skriver:

  Bloggat om det ;)
  Rolig grej och schysst inviteutdelningsinitativ!

 4. Magnus skriver:

  Kanon, om dom hade varit generösare med invites så hade det blivit klart lättare men man fick bara 1 var. Gissar att de vill testa under inte allt för svåra krav.

 5. baronaxelsson skriver:

  Nu har jag också bloggat om det.
  Jag blev tvungen till slut. Jag tror verkligen att det här kan bli en riktigt bra grej.

  http://bit.ly/bhVZ35

 6. Magnus skriver:

  :) Finfint!

 7. ThePirateBay skriver:

  Kommer inte att bli stort!

  Sorry Peter!

 8. Magnus skriver:

  När man startar internetprojekt är det förstås alltid en risk men det finns potential här och det är det viktiga i mina ögon. Det finns en god möjlighet att det blir rejält stort.

 9. gastlind skriver:

  Härligt att de fattat detta ;) Jag har propagerat för detta i över 9 månader lite här och där på internet. Flattr _bör_ stå för "flatter" som i "plattare". Direkt från en person till en annan person. Gör någon en bra låt – betala direkt till den personen. Inga onödiga mellanhänder. :)

 10. gastlind skriver:

  http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article629142/Peter-Sunde-byter-kurs-med-Flattr.html <-- Sydsvenskan har helt missuppfattat det hela ( som ganska många andra )

 11. Magnus skriver:

  Då skulle man alltså platta till någon när man klickar.

 12. arogen skriver:

  Wow, fy vilken bra idé, jag vill skaffa ett sånt konto och börja betala direkt. Det händer hela tiden att jag tycker någon gjort ett jättejobb för något som de ger ut gratis och man är lite för dålig på att ge via paypal. Med Flattr behöver man aldrig ens ta ställning till hur mycket man ger jue :D

 13. PAINTERMAN skriver:

  Sjukt bra idé. Internet blir bättre och bättre. :)

 14. Magnus skriver:

  Internet blir bättre och bättre.

  Värt att säga igen.

 15. Anna skriver:

  ÄNTLIGEN ett sätt att ta hem bra innehåll utan att behöva känna sig som en jävla tjyv. hurra!

 16. Anonymous skriver:

  klickar du en gång så får bloggen 1.80 euro. flattr tar 10%. alla vill ha sin bit av kakan.

 17. Magnus skriver:

  Japp, jag reagerade över att det var en ganska hög procent. De flesta andra betalningslösningar på nätet tar en mycket mindre andel. Förhoppningsvis kanske det ändras i framtiden.

 18. Magnus skriver:

  Anna, om du läser den här bloggen behöver du inte känna dig som en tjuv i alla fall, jag uppskattar ditt besök och din kommentar även utan ett klick på Flattr-knappen. Gissar att det inte var just bloggar du menade men jag är övertygad om att det är just på bloggar du kommer hitta knappen i framtiden.

 19. Anonymous skriver:

  Vem kan inte avvara en tjuga per m˙anad? Eller 240kr per ˙ar? Det är exakt ˙arsavgiften för 1st MasterCard. Byt till en gratis kortleverantör s˙a g˙ar det p˙a ett ut. (Tips: GEMoneyBank.se har jag sedan 3 ˙ar, funkar felfritt.)

 20. Magnus skriver:

  Well, för mig är det inga problem med det men visst är det väl lite konstigt att Flattr tar ut en avgift (alltså de tar en procent av varje transaktion) på 10%.

  Jag skulle föreslå att man kanske tittade på en annan lösning istället för avgift. Om Flattr blir en stor succé skulle man till exempel kunna se till att få ränta på pengarna som vi faktiskt sätter in. På så vis skulle de kunna få in ganska mycket pengar utan att det vi sätter in till kreatörerna på något som helst sätt tunnas ut.

 21. Mattias skriver:

  Magnus; För att ta ut ränta måste man väl vara bank? Jag tror Flattr fungerar som betalningsförmedlare och då får man vad jag vet inte ta ut ränta.
  Ang de 10% så tror jag den siffran kommer ändras allt eftersom användandet växer. 10% är nog inte mycket pengar i dagsläget.

 22. Magnus skriver:

  Ja, jag skrev kanske lite otydligt. Jag menare förstås inte att de ska ta ut ränta (vilket skulle kännas än konstigare på insatta pengar). De ska se till att få de pengar de har att förränta sig. Flattr har ju dag en rejäl float och om jag ska vara uppriktig så tror jag faktiskt att huvudparten av pengarna kommer stanna i systemet. Genom att bara sätta in dom på banken skulle de ju då kunna få ut en ränta (finns förstås bättre alternativ än ett sparkonto med).

 23. Anonymous skriver:

  fixa en invite till flattr här: http://yourl.nu/flattr

 24. Anders skriver:

  Någon som vet om man kan klicka en knapp flera gånger för att öka den procentuella andelen till en sida. Eller är man låst till att ge alla sidor man klickar på lika mycket?

 25. Magnus skriver:

  Man kunde inte under perioden då jag testade göra det vilket faktiskt ledde till lite krångel, jag ville ju ha en och samma knapp på alla sidor i bloggen men det funkade inte – man var tvungen att ha en per post. Kan hända att det ändrats nu för jag mailade lite med @Brokep om det.

 • Flattr – Skänk en slant till sajter du gillar…

  Flattr är ett intressant koncept som bygger på att vi är många som gärna hade skänkt en liten slant till sajter och bloggar vi gillar. Problemet med donationer har varit att det oftast inte blir av. Hur många gånger har du klickat på en Donate-länk för…


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.