Facebook och demografin

Facebook vet allt om dig, de vet vad du gillar, de vet vilka dina vänner de är och de vet vad du vill köpa. Det är vad alla som tycker att man ska köpa annonser på FB säger. Jag tror att det är bullshit.

Måhända sitter Facebook på en enorm databas av användarinformation som de använder lite hur de vill tack vare en av världens längsta EULAs (End User License Agreement). De klarar inte av att hantera den datan ens ok skulle jag säga. Det är inte riktigt min plats att påstå att jag är någon sorts expert på annonsering på Facebook, andra får påstå att dom är det istället, det jag vet är att det är skit.

Techcrunch presenterar någon galen idé om att FB är morgondagens Google, det låter i mina öron lika sannolikt som att Twitter är morgondagens Toyota. Facebook må ha massor av användare och massor av data men några SUV blir inte sålda där. Jag ska berätta huvudanledningen till min skeptisism sen ska jag återkomma till lite andra mindre anledningar. Huvudanledningen till att jag tror att FB inte är i närheten av att använda sin data till något vettigt och därmed erbjuda en rimlig tjänst för annonsörer: De lyckas inte ens visa annonser på rätt språk för mig. Att alla annonser jag någonsin ser är på Spanska borde väl vara ett tecken även för den Facebook-kåtaste annonsören att de kanske inte når precis rätt. Jag förstår ju inte spanska, har ställt in min FB till svenska och har aldrig någonsin klickat på en annons på spanska.

Annonserna på Facebook är lika riktade som Viagra-spam (som numer faktiskt ofta verkar komma på rätt språk). Ok, jag bor i Costa Rica men språkvalet borde väl ändå ge en någorlunda uppfattning?
Min andra invändning är att vi som drivit mötesplatser på Internet av ett eller annat slag vet att annonser funkar extra dåligt på dessa. De som besöker ett community är inte ute efter att köpa något, de är ute efter att sitta och gagga med sina polare. Är det ingen därute som förstått att konverteringsgraden är mycket sämre på ett forum än på vad som helst annat? Om du nu förstått det och är en branding-nerd, tror du inte att en riktig låg konverteringsgrad är ett tecken på något?

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: , Read 687 articles by

2 Comments

  1. 30+ skriver:

    Jag kunde inte hålla med mer. Inte så konstruktiv kritik kanske, men ändå.

  2. Magnus skriver:

    Ja det kan man nog hålla med om, kan inte säga att jag skrev posten för att Facebook skulle få hjälp med konstruktiv kritik. De får reda ut sina problem själva.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.