Bojkotta Gevalia

Gevalia

En rapport om att Gevalia fortfarande har barnarbetare som skördar kaffe träffade DN idag. Presschefen Anders Carne säger ”I slutänden är det konsumenten som väljer.”

I och med det vill Carne skjuta över Gevalias ansvar för sin produktion på dig och mig, han vill på något vis mena att eftersom folk köper deras produkt så är det rätt att de har barnarbetare eller åtminstone att det inte är deras fel. Han försöker skylla sin egen omoral på att du och jag låter honom fortsätta.

Det rimliga är att följa Stefan Mahlsteins uppmaning och rösta med plånboken, om det enda Gevalia förstår är att vi slutar köpa deras produkter så är det vad som måste göras. Om vi slutar köpa deras dynga så kan de åtminstone inte längre skylla på oss.

Om du är intresserad av att delta i bojkotten finns Facebookgruppen, du kan förstås mer än gärna blogga om den eller Twittra. Om du håller med mig om att det här är något viktigt så är det i sin tur viktigt att du sprider det vidare.

DN

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

17 Comments

 1. Fredrik skriver:

  Jag tror inte att det är isolerat till en aktör men eftersom det är, enligt Gevalia, upp till konsumenterna så blir det bojkott. Minsta man kunde kräva är ett beklagande och att de kommer att arbeta för att undvika detta i framtiden.

  • Magnus skriver:

   Så kan det mycket väl vara. Det som jag tycker är extra grisigt med Gevalia är att de skyller på mig, det är mitt fel att de använder sig av barnarbete för att jag inte protesterat tillräckligt högljutt.

   Jag ska faktiskt härskla ur mig en AC/DC strof: If you want blood – You’ve got it.

 2. Martin skriver:

  Är det inte bara bättre att sluta köpa det ”konventionellt” odlade kaffet istället?
  På samma sätt som ekologiskt odlade produkter, eller ägg från hönor som fått vara fria etc.

  • Magnus skriver:

   Nej, jag tycker inte det, jag gissar att många gjorde det när de fick samma kritik för 5 år sedan men det verkar ju inte ha gjort någon skillnad. Jag har dessutom svårt att se varför du är så sugen på att göra affärer med ett företag som håller sig med barnarbetare?

 3. Det här har jag missat. Jag gillar dessutom inte Gevalia-kaffet från början så en bojkott är inte alls svår för mig att göra. Vad gäller kaffe så letar jag numera alltid efter en Fairtrade-märkning och hoppas att det gör någon liten skillnad.

  • Magnus skriver:

   Jag har ju turen att bo i ett kaffeproducerande land så jag kan välja med ganska stor noggrannhet.

 4. Emil Vikström skriver:

  Så som jag tolkar Gevalias uttalanden har de alltså tagit fram nya sorter som inte plockats av barn. Man måste alltså aktivt välja dessa nya sorter annars väljer man enligt Gevalia barnarbetare?

  Det är rätt oärligt att det är företagen själva som får bestämma märkningar. I en perfekt värld skulle det tvärtom vara det dåliga som märks upp när det etiska saknar märkning. Tänk dig märkningen: ”Plockat av barn”

  • Magnus skriver:

   Jag tror att det är så det är tänkt och det innebär att de i så fall inte ens förstår grundläggande mänsklighet. Det spelar väl ingen roll om just produkten jag köper är plockad av barn eller om det är någon annan produkt i deras sortiment. Om herrarna på Gevalia hade haft någon form av Empati i kroppen hade de snabbt förstått att vi som har det inte vill handla med företag som inte kan leva upp ens till de mest elementära etiska regler.

 5. Johnny skriver:

  Gevalia är ju för fan endast ett varumärke numer, dom ägs av amerikanska KraftFoods, och då faller ju allt på plats eller? ta kontakt med Kraft Foods, och om ni bojkottar Gevalia då bör ni även bojkotta följande märken för att inte framstå som hycklare av stora mått http://www.kraftfoodsnordic.com/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=sesv1&PagecRef=2306&Mid=2306

  • Magnus skriver:

   Jag kan inte se att man är en hycklare bara för att man inte tar tag i alla världens problem på en gång. Jag har tagit tag i ett, vad har du tagit tag i?

 6. Petter skriver:

  Ett äldre inlägg, men likaväl aktuellt idag.
  Br skrivet och coolt att du fortfarande tar en topp 10 placering på Google med ditt inlägg!
  Me like!
  Bojkotten e självklar!

  Den lila människan kan fortfarande ta positioner mot jättarna!

  Petter


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.