Avigdor Lieberman vs Sverige

Det här är verkligen en debatt jag drar mig för att ge mig in i, man kommer aldrig ur det utan att få lite hugg- och skärsår men det behövs skrivas något om det. Med bakgrund av en artikel i Aftonbladet, som jag inte läst alls och gissar att den förtjänar kritik, har Carl Bildt (!) fått kritik av Israels utrikesdepartement.

Det första som slår mig är ett citat publicerat i DN idag ”Pressfrihet innebär att publicera sanningen och inte lögner” från Avigdor Lieberman, Israels utrikesminister. Hur kan man bli vald till något i ett demokratiskt land och inte förstå pressfrihet alls? Om man inte förstår att fria media är ett minimikrav för demokrati så är det något som är fel.
Det andra jag reagerar över är hur lite förståelse för svensk media och svensk politik man har när man ställer kravet att Sveriges regering ska ”fördöma” artikeln. Om målsättningen inte är att verka som en idiot så är det här vansinne, att starta krig mot pressen fungerar inte. Naturligtvis kommer det här inte påverka Liebermans ställning i Israel på något negativt sätt men det måste ju försvåra hans arbete, han är ju ändå utrikesminister.

Det påminner oss om Sveriges handlande under andra världskriget när det heller inte ingrep.

Jag vill som tack för detta påpeka vad det egentligen påminner oss om, pressfrihet som innebär att publicera sanningen blir tydligare om man översätter till ryska.

Subscribe / Share

Magnus tagged this post with: Read 687 articles by

5 Comments

 1. Charles skriver:

  Bra att du tar upp detta, Magnus.

  Ett särskilt talande citat från den israeliske utrikestalesmanen är "I ett demokratiskt land borde ingen tillåta ett sådant demoniserande resonemang om judisk människoslakt…". Uttalandet gör det tydligt att Israel inte verkar förstå den grundläggande roll som pressfrihet har i en demokrati. Att det skulle handla om att "tillåta" publicering är ett helt bakvänt resonemang.

  Man kan tycka vad man vill om artikeln (jag har inte heller brytt mig om att läsa den, då innehållet är en sekundär fråga), men att staten bör lägga sig i Aftonbladets beslut om publiceringen är befängt. Undrar om Lieberman har läst Voltaire någon gång: "Jag håller inte med ett ord av vad du säger men jag skulle gå i döden för din rätt att säga det"

 2. Gustav skriver:

  Avigdor Lieberman verkar vara en lika stor fascist som Hitler var, nu har han ju dessutom gått ut och fördömt Norge och 150-årsminnet av författaren Knut Hamsuns födelse under förevändningen att han skulle ha varit nacistsympatisör. När ska det vara nog med anklagelser om antisemitism från en riktig förtryckarstat!!!

  Leve pressfriheten och demokratin!

 3. Erik skriver:

  Gustav Lieberman är en pajas som skämmer ut sitt land, men knappast en fascist.

  Sudan verkar ha en bättre strategi än Israel, dom har slängt ut alla journalister och tystat pressen. Sen har dom kunnat göra vad dom vill i Darfur utan ett knyst från Aftonblaskan.

 4. Magnus skriver:

  Jag måste säga att konflikten i Israel (helt skild från deras halvmesyr till konflikt med Sverige) är väldigt komplicerad och folk som är mer insatta än mig försöker kommer till en lösning.

  Å andra sidan har jag inte mycket till övers för länder som skjuter på folk, oavsett vad dom gör med kropparna efteråt.

 5. Anonymous skriver:

  Länge leva Sverige


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.