58.000.000.000 i Birgit Nilsson

Jag kunde helt enkelt inte låta bli att blogga det här. När de nya sedlarna kom bestämde sig Bonnie Bernström för att visa upp sin bästa sida. Hon har räknat ut att totala valören av sedlarna kvinnor finns på är klart lägre än totala valören med män.

Så här säger hon på Newsmill

Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna.

Jag har svårt att göra annat än att stå och gapa som en apa. Finns det verkligen människor i världen som kan säga det här på allvar? Jag var övertygad om att det var ett aprilskämt men det är ju omöjligt.

Birgit Nilsson vinner

Om vi mot förmodan måste ta det här på allvar så måste vi väl räkna på det riktigt antar jag. Jag aldrig i hela mitt liv hört någon värdera något utifrån vilka valörer han eller hon har på sedlarna. Hur mycket har du på banken? Jo, jag har tjugor och femhundringar.

Då måste vi alltså ta reda på vilka sedlar som finns i omlopp och det är ju en smal sak, Riksbanken berättar:

Sedlar i cirkulation, värde per valör (miljoner kronor)

Sedelvalör 2009-12-31 2010-12-31
20 kronor 1 759 1 738
50 kronor 1 253 1 244
100 kronor 9 866 9 414
500 kronor 59 447 58 113
1 000 kronor 31 367 28 565
Minnessedlar 2 2
Ogiltiga sedlar* 896 826

Som du förstås märker är det så att femhundringarna knäcker. Det finns 58.000.000.000 kronor i femhundringar. Birgit Nilsson som kommer pryda de ny sedlarna är överlägsen vinnare. Faktiskt är det så att hon är värd mer än alla andra tillsammans (inklusive de 800 miljoner i gamla tiokronorssedlar som ligger och skräpar).

Nu ställer jag mig frågan, hur tänkte Riksbanken här? Vore det inte rimligt med en man på hälften av femhundringarna? Kanske någon ur SEO-branschen?

Subscribe / Share

17 Comments

 1. Stefan Nilsson skriver:

  Jag har slutat bli förvånad över argumenten i jämställdhetsdebatten. Senast idag läste jag en debattartikel av nervcellsforskaren Annika Dahlström som på allvar hävdade att om män är pappalediga under första 3-4 åren så drabbas barnen av kroniska stressymptom såsom diabetes, fetma och hjärtsjukdomar. Statistik eller studier finns inte men enligt en intervju så har hon pratat med läkare som är av den uppfattningen.

 2. Seo petter skriver:

  Man upphör aldrig att förvånas över mänskligheten. Det är ett under att vi har kommit så långt som vi ändå har gjort :)

  Petter

 3. Erik skriver:

  Sex med en man är könsförräderi och alla män är potentiella våldtäktsmän. Slutdiskuterat.

 4. Tim skriver:

  Att någon ens orkar lägga tankekraft på en sådan sak, är för mig oförståeligt. Får mig att tänka lite på hur ”N-ordet” är ett problem bara för att en liten skara kämpar för att det ska förbli ett problem. En idiotisk cirkel.

 5. Z skriver:

  Det är ju dessutom så att det är en kvinna på den valören som det finns flest av, nämligen 20-lappen. Så även här behövs det jämställdhet.

 6. Robin skriver:

  Helt otroligt! Bonnie tar ner jämställdhetsfrågan till en helt ny nivå.

 7. Stefan Bergfeldt skriver:

  Det här påminner mig om en analys som någon gjorde av jämställdheten i riksdagspartierna, där (S) hade 48% kvinnor, (V) hade 50% kvinnor, men MEST jämställda var (C) som hade 53% kvinnor. (osäker på exakta siffror och partier)

  Man skulle ju kunna tro att det parti som hade hälften kvinnor skulle vara mest jämställda, men så räknar tydligen inte (rabiata) feminister.

 8. Mattias Myrälf skriver:

  Det är väl härligt med engagerade människor!

 9. Stefan Bergfeldt skriver:

  Förresten, när jag såg rubriken trodde jag det var Sverigedemokraterna som hade gått ett steg ytterligare längre. Sist var det 40 tusen miljarder, och nu 58 tusen miljarder.

 10. Om vi nu ska vara så fruktansvärt PK, så tycker jag det är på plats att konstatera att det finns INGA invandrare på sedlarna, och den gruppen bör representera en väsentlig del av sverige. Dessutom tycker jag dom har varit väldigt smala i sitt urval av yrkeskategorier, 5 kulturella personer och en politiker, var är alla ”mindre” fina människor som ändå utgör en större del av sveriges befolkning än det kulturella finrummet.
  Som Bonnie själv skriver ”Gör om, gör jämställt!”. Jämställdhet handlar väl ändå inte bara om jämställdhet mellan könen?

  Jag tycker det här bara är ännu ett bevis på den jämställdhets-hets som vissa människor bedriver. Jag är självklart för ett jämställt sverige, men att dra det till sin yttersta spets gör det bara löjligt och det här tycker jag är ett hån mot de som verkligen jobbar för jämställdhet .

  • Robin skriver:

   Väl sagt!

  • Urban skriver:

   Invandrarna har vi på mynten. Visserligen är det femte eller sjätte generationen eller vad det nu blir.
   Men man borde ta itu med kreditkorten nu då fler betalar med dem. Några figurer som har varit med i skuldfällan borde passa bra där. Precis som varningstexter på cigarettpaket på något sätt. Förutom då Amex, där kan vi klämma till med figurer från Vattenfall.

 11. Jörgen Sandahl skriver:

  Får hoppas för Bonnies skull att det är ett PR-trick. För uppmärksamhet får hon ju å all PR är bra PR?

 12. Fredrik skriver:

  Otroligt korkat argument. Det går att räkna på allt, resultatet blir det resultat som man vill få.

  Antar att Bonnie är ute efter publicitet och det har hon fått. Har själv funderat på att börja skriva korkade saker, som länkbete.

  Kul att Birgit Nilsson är det hon är värd :).

 13. Kristoffer skriver:

  Noterar att det bara är karlar som kommenterar denna bloggpost. Kanske dags att införa könskvotering för kommentarer?

  • Magnus skriver:

   Ja, jag ska skriva och klaga till Bonnie och avkräva henne ett tiotal kommentarer.


Flattr this

Mer Kärlek

Jag tycker det är väldigt viktigt att visa kärlek på internet och har startat kampanjen Mer Kärlek, skaffa en bloggknapp du också:


Gilla

Om du tycker att Nakna Sanningen är en bra blogg finns det flera saker du kan göra för att göra mig glad:

Du kan skriva om mig på din egen blogg!

Du kan lämna en välbehövlig kommentar på något av mina inlägg.

Du kan Twittra om mig.